← torna a la pàgina del curs de cant
El professorat del curs
Màsters del curs
Francesca Roig, mezzosoprano

Des del seu debut al Gran Teatre del Liceu la temporada 79/80 amb Rigoletto i La Traviata és convidada a participar regularment en la programació del teatre actuant a Traviata, Madame Butterfly, Elektra, La Fiamma, Dame de Pique, Lohengrin, Die Frau onhe Schatten, Manon Lescaut, La Vierge de Jules Massenet al rol de Maria Magdalena (Palau de la Música) amb Montserrat Caballé i Sly amb Josep Carreras i Sherril Milnes.
Destaquen les seves actuacions a diverses ciutats espanyoles així com al Festival Internacional de Peralada (La Traviata i Gianni Schicchi). També és intèrpret d’Oratoris entre els quals destaquen La Passió segons Sant Mateu de Bach a Pamplona i Santander així com Stabat Mater de Rossini al Teatre Arriaga de Bilbao.
Destacant el debut al Teatre de la Sarsuela de Madrid amb l’òpera Ermione de Rossini (1988) amb Montserrat Caballé i Chris Merrit, seguint-li altres títols com Adriana Lecouvreur, Suor Angelica, Dame de Pique, Il Trovatore, La Traviata, Lucia de Lammermour, etc. Internacionalment ha cantat al Festival d’Edimburg i al Teatre Francesco Cilea de Reggio Calabria, etc.
És professora de cant, tècnica vocal i respiració impartint Master Class a Espanya, Itàlia, França i Polònia. Des del 2013 col·labora amb l’AAOS (Associació Amics de l’Òpera de Sabadell) al Taller d’òpera anual, a més de col·laborar a la recent instituïda Fundació Òpera Actual per a joves becats com a mestra de cant.
Carmen Bustamante, soprano

La seva activitat com a cantant lírica ha cultivat els camps del recital, l’oratori i l’òpera i s’ha desenvolupat durant més de quaranta anys a Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Suïssa, Unió Soviètica, Xina, Japó i Argentina.
Els compositors Román Alís, Armand Blanquer, Benet Casablancas, Rafael Ferrer, Manuel García Morante, Ernesto Halffer, Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge, Federico Moreno Torroba, Joaquin Nin Culmell, Jordi Sabatés, Matilde Salvador, Josep Soler, Xavier Turull i Manuel Valls, Manuel Oltra i Salvador Pueyo, li van confiar estrenes de les seves obres, algunes de les quals van ser creades per a la seva veu.
La seva vessant pedagògica està vinculada al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, on ha estat professora de cant i Directora Acadèmica de l’Escola Superior de Cant. També ha estat professora convidada al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears.
La seva extensa discografia comprèn l’oratori, l’òpera i la cançó catalana i castellana. Premis i reconeixements:
- Premi “L’Orphée d’Or ” de l’Académie National Française du disque Lyrique.
- Premi Nacional del disc 1988 del Ministeri de Cultura d’ Espanya.
- Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’ any 1992.
Formació en tècnica vocal, interpretació, tècnica Alexander i tallers
Jordi Casanova, tenor

Realitza la carrera de cant al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, sota el mestratge de Myriam Francheri i Manuel Garcia Morante. Obté el tÍtol superior de Cant al Conservatori del Liceu. Amplia llur formació amb la soprano Carme Bustamante. També ha treballat amb Cindee Sunner i Kurt Widmer. Llicenciat en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Ha interpretat nombroses òperes de Donizetti, Mozart, Rossini y Haydn, entre d’altres. Ha cantat també les principals obres d’oratori de Bach, Haendel, Vivaldi, Beethoven, Mozart i Haydn; així com d’un gran nombre d’autors catalans i hispànics del període barroc i clàssic.
Ha actuat en els principals teatres i sales de concert de Catalunya i Espanya com Liceu, Teatro Real, Maestranza de Sevilla, Euskalduna i Tenerife. També ha actuat a Alemanya, França, Andorra, Itàlia i Israel.
Va ser professor i director del Magisteri Musical de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna. Professor de cant a Amics de la Unió de Granollers, on desenvolupa el projecte pedagògic Aula d’Òpera.
Des del 2018 és professor del Curs Internacional de Cant de Sant Cugat, i des del 2019 n’és el director.
Rosa Maria Conesa, soprano

Nascuda a Barcelona, cursa els estudis musicals i de cant al Conservatori Superior Municipal de Música de la seva ciutat natal, concedint-li al finalitzar la seva carrera, el Premi d’Honor del Grau Superior de Cant.
Ha obtingut diversos premis tant nacionals com internacionals. Ha cantat en diferents orquestres com la del Vallès, Gran Teatre del Liceu, Orquestra de Ràdio Televisió Española, O.B.C.,entre d’altres.
Ha estat dirigida per mestres de gran prestigi com; Antoni Ros Marba, Roberto Abbado, Uwe Mund, David Robertson, Salvador Brotons, entre d’altres.
Ha interpretat els rols de “Gilda” de Rigoletto i el de “Micaela” de Carmen per el Cicle de Òpera de Catalunya.
D’entre moltes representacions en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, cal destacar la seva participació a en les següents òperes: “Jenufa” de L.Janacek, “Die Walküre” de Wagner, “Pique Dame” de Txaikovsky i en la temporada 92-93 “Carmen de Bizet”, dirigida escènicament per Núria Espert; així com “La Traviata” de Verdi, en les temporades 01-02.
En els darrers anys ha format part de l’equip de mestres del Curs de Cant Camerata Sant Cugat i ha col·laborat en classes col·lectives de tècnica vocal per diverses corals i grups de teatre, passant per la música moderna i del món del musical.
Actualment imparteix classes de cant a l’Escola Artmusic, i a l’Escola de teatre musical Coco Comin.
Marisa Martins, mezzosoprano i taller de Dramatúrgia del Lied

La mezzosoprano argentinoespanyola va iniciar els seus estudis a Buenos Aires i els va continuar al Conservatori Superior Municipal de Barcelona.
El seu repertori operístic abasta principalment Monteverdi, Mozart i Rossini, així com òpera dels nostres dies, que ha interpretat al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, Teatre de la Zarzuela i Teatre Real de Madrid, Teatre de la Monnaie de Brussel•les, Rossini Opera Festival de Pesaro, Festival Mozart de A Coruña, col·laborant amb directors de la talla de René Jacobs, Harry Bicket, Giovanni Antonini, Fabio Biondi, Christopher Hogwood, Alberto Zedda, Ottavio Dantone, entre d’altres.
En el 250è aniversari de Mozart, debutà al Festival de Salzburg amb L’oca del cairo i Lo sposo deluso.
Especialment interessada en la relació veu-moviment, intervé en produccions que combinen música i dansa contemporània en els teatres de Basilea, Lucerna, Hebbel-Theater de Berlín, l’Òpera de Colònia, Brooklyn Academy of Music de Nova York.
De la seva nombrosa discografia destaquen Monteverdi Madrigali Guerrieri ed Amorosi –Harmonia Mundi–, amb René Jacobs; Frederic Mompou –Warner Music– amb l’Orquestra Real Filharmonía de Galicia; i de Columna Música Frederic Mompou Combat del Somni; Xavier Montsalvatge Integral de Canto (Vol. I) i, del mateix compositor, l’òpera El gato con botas (nominada als premis Grammy del 2004 al millor enregistrament d’òpera).
Clara del Ruste, escena

Actriu, cantant, directora, professora i creadora. www.claradelruste.cat
S’inicia com actriu professional en la companyia Els Joglars. Actriu-cantant a Dagoll Dagom. Interpreta espectacles per adults, uns de pròpia creació. Ha creat, actuat i dirigit contes musicals per públic familiar. Ajudant de direcció de Comediants. Actriu en series de Televisió i cinema. Ha treballat en ràdio Catalunya Música i a Catalunya Ràdio Direcció en el Petit Palau de la proposta; el Combat de les Oblidades. Narradora en diversos propostes: contes, llegendes.
Professora de teatre, Professora de tècniques per parlar en públic.Professora d’eines per directors de cors. Creadora de Teatrei+, Stimulart i Coach&Cos. Conferenciant de les Aules Universitàries per a la Gent Gran. Professora d’educació del cos per músics i cantants en el Conservatori de Sant Cugat. En la vessant de cantant lírica formà part del Cor del Gran Teatre del Liceu. Actualment instrumentista- violoncel en l’Orquestra DILETANT. Dirigint escena en la Cantània, Cantata de segon -escoles de Sant Cugat i Cantata a EMMúsica de Vic i Cantem Àfrica al Palau de la Música Catalana. Professora d’escena en el curs internacional de cant de Sant Cugat en dues edicions.
Nica Gimeno, tècnica Alexander

Nica Gimeno és una professora i formadora amb àmplia experiència en tècnica Alexander i terapeuta especialitzada en teràpia informada en el processament de traumes. Va estudiar Teatre Gestual a l’Institut del Teatre de Barcelona l’any 1981 durant tres anys i més tard es va formar en tècnica Alexander a Londres l’any 1988. A partir d’aquí, va aprofundir en l’ensenyament d’aquesta tècnica, en la qual va impartir tallers introductoris en diferents ciutats i escoles d’Espanya i a l’estranger. Ha col·laborat amb diferents centres com el Conservatori de Música de Terrassa i el centre Andalús de Teatre, i també ha estat part del professorat del departament d’Interpretació de l’Institut del Teatre de Barcelona durant 11 anys, és part de l’equip docent del Curs Internacional de Cant des de la 1a edició fins a l’actualitat, a la 17a edició.
Nica també té una destacable formació en altres camps com la teràpia pre- i perinatal, l’integració psicocorporal, la Indagació Compasiva o la IFS. L’any 2003 va fundar l’Estudi Integració Psicofísica a Barcelona, formació de professors de Tècnica Alexander on va dirigir l’escola de formació al llarg de 18 anys. Actualment, imparteix classes de tècnica Alexander i sessions d’acompanyament en Integració Psicocorporal de forma privada. A més a més, és part del col·lectiu internacional “Total Breathing” de diverses associacionsL professionals com APTAE o APIP.
Laura Martínez, tècnica Alexander

Laura Martínez Martínez es forma com a ballarina de dansa contemporània a l’escola AREA de Barcelona i participa en diverses produccions i projectes a Argentina i als Països Baixos. En aquest país realitza la formació de Professora de Tècnica Alexander (Escola ATON, Països Baixos) graduant-se el 2002. Des de llavors treballa en la seva pràctica privada impartint classes individuals i tallers de T.A. L’any 2006 realitza un Postgrau a l’estudi (Barcelona) i comença a col·laborar-hi, formant part de l’equip de l’escola de formació de professors de la Tècnica Alexander Barcelona, dirigit per Nica Gimeno. Posteriorment realitza el rol d’assistent de direcció del mateix centre. Pertany a la Asociación Española de Profesores de la Técnica Alexander (APTAE).
Es psicoterapeuta en moviment (DMT) graduada per la UAB (Màster en Dansa/Moviment Teràpia, 2012) especialitzada amb el moviment somàtic i evolutiu, i Membre Registrat de la Asociación Española de Danza Movimiento Terapia (ADMTE). Treballa en sessions individuals amb adults i joves, i té grups regulars.
Actualment està finalitzant el Grau de psicologia (UOC, Barcelona).
Cecília Gassull, Mètode Akiara

És doctora en pedagogia i llicenciada en psicologia. Va estudiar cant al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i s’ha format al llarg dels anys en diferents mètodes psicocorporals i energètics; és instructora corporal per a instrumentistes pel mètode Cos-Art, terapeuta de Polaritat, diplomada en MLC© i harmonitzadora energètica.
Des del 1995 es dedica al treball corporal aplicat a la veu i al llarg dels anys ha ampliat aquesta aproximació al terreny emocional i energètic per conformar el mètode AkiAra.
Actualment compagina el treball com a professora titular de la Universitat Autònoma de Barcelona i la investigació al voltant de la relació cos-veu amb l’acompanyament de processos personals i d’alliberament de cuirassa de la veu.
Pianistes
Manel J. Ruiz

Neix a Alpens (Barcelona). Inicià els seus estudis musicals a Caldes de Montbui i els finalitza al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, amb el Premi d’Honor. Alumne de Pere Vallribera, Anna Maria Cardona i Cecilio Tieles..
Profunditza en l’acompanyament vocal i el repertori cambrístic amb l’Àngel Soler, i en el mètode Cos-Art amb la Yiya Díaz. Es professor de Repertori Vocal dels alumnes de les sopranos Enriqueta Tarrés,Meritxell Olaya, Anna Ollet, Mariluz Martínez i Margarida Lladó al Conservatori del Liceu De Barcelona i professor de Música de Cambra al mateix centre. Col.labora habitualment amb el Cor i l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu (de Billy, Attle, Weigle, Kopylov, Schneider, Boder, Vicket, Ortega, Pérez Batista) i treballa en la direcció i representacions de La Petita Flauta Màgica, Allegro Vivace,Guillem Tell i Hänsel i Gretel. Pianista privat de la senyora Montserrat Caballé i del tenor Josep Carreras en la preparació de diferents recitals.
Actúa en recitals per tota la geografia espanyola, per França, Italia, Panamà, Andorra junt a artistes com Ramón Contreras, Stefano Palatchi, Rocío Martínez, Joan Martín-Royo, Anne-Marie Calloni, Ricardo Velásquez, Víctor Jiménez, Maribel Ortega, Manel Esteve, Núria Dardinyà, Carlos Cosías, Jordi Cortada, Indira, Marc Sala, Sara Blanch, Sergi Jiménez, Mònica Cjalej, Pierfrancesco Fiordaliso (violí), Carlos Murias (castanyoles), Francesca Canali (flauta), entre d’altres.
Intervé en diferents cursos i concursos de Cant: Francesc Viñas, Manuel Ausensi, Festival Líric dels Països Catalans, Maria Canals, Sant Cugat del Vallès, A Tempo (Barcelona), Josep Mirabent (Sitges).
Jordi Romero

Sóc Jordi Romero. Pianista repertorista de cant.
És un plaer per mi poder compartir la meva experiència amb les noves generacions de cantants en el XVllè Curs Internacional de Cant Camerata Sant Cugat.
Ja són algunes les edicions en les que he tingut el privilegi d’estar i de les que han sortit grans professionals amb una projecció internacional més que notable.
Estic convençut de que el treball que es portarà a terme en aquesta setmana, per la meva part, de preparació de repertori seguit de l’acompanyament dels concerts i amb la col·laboració de tot l’equip docent donarà un resultat excel·lent i molt profitós.
Amb molta il·lusió, ens veurem aviat.
Jordi Romero ha estat professor de repertori de cant al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona (1998-2006).
Acompanyat al primer curs internacional de cant de Barcelona Miquel Ortega, David Mason, Francesca Roig, Anna Belen Gomez (Agost 2010).
Ha col·laborat amb: Carmen Bustamante, Jerzy Artysz, Yolanda Auyanet, Rosa Mateu, Salvador Carbó i Carlos Cosias.
Adrià Aguilera

Llicenciat en piano clàssic al Conservatori del Liceu on va estudiar piano amb Albert Attenelle i lied amb Josep Surinyac. Amplia els seus estudis a Musikeon (València) amb Luca Chiantore.
En l’àmbit professional ha treballat com a director musical en diverses produccions de Teatre Musical com: La Familia Addams, A Chorus Line, Billy Elliot o Grease.
També ha treballat pel Gran Teatre del Liceu amb el muntatge La Cuina de Rossini i en diverses produccions de Cantagran de L’Auditori de Barcelona.
Com a compositor ha rebut encàrrecs per curtmetratges, publicitat, teatre musical pero destaca La Cantata “Diferent” del projecte Social Palau Vincles del Palau de la Música.
← torna a la pàgina del curs de cant
Tel. EMMVA: (+34) 935890551