NOTA DE PREMSA

logo CPT

web del FeMAP 2012

FITXA TÈCNICA

ELS COMPOSITORS
FESTIVAL DE MÚSICA ANTIGA DELS PIRINEUS (FeMAP)
CAMERATA SANT CUGAT

Concert a la Basílica de Tremp

Mutacions

 

Festival de Música Antiga dels Pirineus

L'escola policoral i polifònica al Mare Nostrum

 

Giovanni Gabrieli (ca. 1554-1612) en el 400è aniversari de la seva mort


 

Dintre el marc del Festival de Música Antiga dels Pirineus la Coral Polifònica de Tremp i la Camerata Sant Cugat presenten un concert dedicat a l'escola policoral veneciana i a Giovanni Gabrieli, la seva figura principal, en el 400è aniversari de la seva mort.

 

L’escola policoral i polifònica a la Mediterrània occidental: una herència vigent d'experimentació sonora vocal i de simfonisme coral.

La polifonia vocal a la Mediterrània, des de finals del segle XVI, va tendir a l’escriptura per a doble cor. La bicoralitat fou el primer símptoma de l’esperit barroc. La policoralitat va tenir el seu origen a l’església de Sant Marc a Venècia sobretot per la contribució de Giovanni Gabrielli, nebot d’Andrea Gabrielli, de qui aquest any celebrem el 400 aniversari de la seva mort. Obres espectaculars per 8, 10, 16 i fins a 21 veus van ser creades en aquest període esplendorós del cant coral. Mestres com Gabrielli, Victoria, Palestrina, Allegri, Cererols i Gallus que presentem en aquest programa foren màxims exponents d’aquesta creativitat i experimentació sonora.

A Catalunya també va arribar aquesta influència de l’escola veneciana i concretament a Montserrat amb la figura de Joan Cererols, i a Espanya amb el gran Tomàs Luis de Victoria el precursor universal de la gran polifonia barroca.

Pel que fa a la figura del compositor venecià Giovanni Gabrieli cal dir que fou l’inventor i pioner de l’espacialització coral basada en utilitzar dobles i triples cors separats a distàncies convenients per construir noves realitats sonores.

 

 

Venda anticipada d'entrades:

Concert a Tremp: dissabte, 28 de juliol a les 22:30

Concert a Pont de Suert: diumenge 29 de juliol a les 22:00

Preu de l'entrada: 16 € (anticipada) 20€ (a taquilla)

Segueix el concert a Facebook CPT

Segueix el concert a Facebook FeMAP

 

 

Per a més informació:
Xavier Baulies (627 474 262 o [email protected]), director de la Coral Polifònica de Tremp i de Camerata Sant Cugat