XVII Curs
Internacional
de Cant Camerata
Sant Cugat

Formació integral de la veu professional

El Curs internacional de cant de Camerata Sant Cugat celebra la seva dissetena edició amb un programa de concerts, activitats i tallers que tindrà lloc a Sant Cugat del 3 al 8 de juliol.

El curs

Des de l’any 2004, Camerata Sant Cugat organitza el Curs Internacional de Cant. Durant aquests anys el curs s’ha consolidat com a referent en el món de l’ensenyament vocal, i el cant líric en particular. L’esdeveniment és associat a la ciutat de Sant Cugat i a dos dels seus edificis més emblemàtics: l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels i el claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès. Durant aquests 16 anys han passat pel curs més de 260 alumnes actius provinents de 12 països diferents.

Enguany celebrem la dissetena edició del CIC organitzat per Camerata Sant Cugat, amb la col·laboració de l’ajuntament de Sant Cugat del Vallès, el Conservatori de Música Victòria dels Àngels, Fundació Jaume Aragall, Amics de l’Òpera de Sabadell i Apròpera Association

Dates

Del 3 al 8 de juliol, de 2023

Llengües oficials

Català, Castellà i Anglès.
També es parla Italià i Francès.

Ubicació

Conservatori de Música Victòria dels Àngels (EMMVA)
Plaça del Centre Cultural 1
Sant Cugat, Barcelona

Camerata Sant Cugat

El curs està organitzat per Camerata Sant Cugat, una reconeguda associació musical i artística que té com a finalitat la promoció de la confluència de les diferents disciplines escèniques, música, dansa, teatre i les arts plàstiques interpretatives en espectacles multidisciplinaris.

Camerata promou la formació tècnica multidisciplinar prioritzant el desenvolupament de la veu com a element fonamental d’expressió.

La música és l’element central de les produccions de Camerata Sant Cugat sobre el que es conjuguen altres disciplines amb l’objectiu d’aconseguir expansió i encontre de les formes.

Contingut:

· Classes magistrals de cant
· Classes individuals de cant 
· Treball individual i en grup amb pianista 
· Tallers de respiració i llenguatge corporal  
· Classes individuals diàries de Tècnica Alexander
· Sessions grupals de moviment de Tècnica Alexander
· Seminaris d’interpretació escènica
· Concerts de cloenda
· Tallers de Dramatúrgia del Lied i Les Cuirasses de la Veu-Mètode Akiara

Orientat a:

· Cantants professionals
· Alumnes de cant
· Directors corals
· Cantants corals
· Professors professionals de música
· Comunicadors orals professionals

Contingut en detall del curs

L’objectiu del curs és la formació integral de la veu professional.

El curs està orientat de forma multidisciplinària i innovadora a formar el cantant en un sentit global. El fet d’incorporar de forma estructurada les diverses tècniques d’educació i reeducació corporal com la Tècnica Alexander, respiració, moviment, etc combinades amb un programa diari d’interpretació teatral i tècnica vocal proporcionen a l’alumne una capacitat millorada d’autoconsciència de la seva pròpia veu.

El curs ha creat una aproximació pedagògica basada en el principi del suport, en sentit ampli, com a punt de partida d’una expressió artística lliure. El desenvolupament de la veu requereix adquirir una tècnica prou amplia i sòlida com perquè el cantant pugui millorar la seva autoconsciència psicofísica sabent que aquesta consciència serà el principal sistema de suport del seu instrument. La qualitat de la veu depèn de l’ús correcte d’un mateix i això passa per aprendre a desenvolupar una bona respiració, una actitud postural equilibrada i dinàmica, un ús adequat de la tensió justa.

Paral·lelament a aquest treball l’alumne ha de preparar un repertori d’àries d’òpera, oratori i lied adequat a la seva tessitura i especialitat i practicar-lo al llarg de la setmana per mostrar-ne una part en els dos concerts finals del divendres i dissabte. Aquests repertori s’aprofundeix principalment des de quatre tipus de classes: les de tècnica vocal, correpetició amb pianista, interpretació teatral i interpretació integrada. La qualitat artística que es vol potenciar es basa d’una banda en la necessitat de preparar de forma conscient i aprofundida la dimensió musical de l’obra, això és, la partitura, el text i el context, i resoldre’n les dificultats vocals, i de l’altra, de desvetllar la capacitat artística i teatral per a interpretar l’obra expressivament i lliure davant del públic amb una intenció i sentit personals.

Informació de la Tècnica Alexander

Aquesta tècnica compta amb cent anys d’història i de desenvolupament. Avui dia, professionals de la medicina, artistes i esportistes de tot el món reconeixen la seva efectivitat. A Espanya, comença a utilitzar-se a diverses escoles i conservatoris. A escoles estrangeres molt reconegudes, com la Guildhall School of Music & Drama (Londres) i la Juilliard School (Nova York), forma part dels programes formatius de músics, ballarins i actors.

A les classes de Tècnica Alexander aprenem a desfer-nos de les tensions cròniques que, sense saber com, hem anat acumulant i que han quedat fixades a la nostra manera d’actuar i de moure’ns. És un treball individual en què el professor ajudarà l’alumne per mitjà d’un contacte manual suau i d’unes instruccions adequades, a utilitzar al màxim la seva capacitat natural per a la coordinació i l’equilibri.

Sovint, allò que podem fer amb gràcia, sense esforç aparent i fruit de la pròpia energia, acabem fent-ho amb una càrrega excessiva de tensió, o bé fent un gran esforç contra la mandra. D’alguna manera trenquem l’equilibri.

Tenim gran part de responsabilitat sobre la nostra salut. De fet, hi ha factors que influeixen en el nostre estat físic i mental que estan sota el nostre control. Sempre podem aprendre a fer un ús millor de les nostres capacitats.

La Tècnica Alexander ens permet precisament fer-ho de forma sistemàtica, pràctica i concreta. El professor ajuda l’alumne a sentir amb més claredat i consciència la unitat psicofísica pròpia. Aprenem gradualment a reconèixer i promoure aquesta unitat. Aprenem a apreciar millor el paper que juguen l’actitud i la predisposició mental a l’hora de determinar la condició física en què ens trobem, i aprenem a desenvolupar una organització neuromuscular més eficient. 

Per més informació consulteu la web de la nostra professora Nica Gimeno.

 

Nivells i organització:

El curs està dissenyat per a estudiants de cant i usuaris professionals de la veu. El programa s’ofereix en dos nivells: formatiu i avançat. El curs es basa en activitats orientades a estudiants actius, en les quals es permetrà la participació d’estudiants oients. Es programaran conferències obertes i dos concerts finals.

Dates i horaris:

El 3 al 8 de juliol, de 2023.

De Dilluns a Dijous de 9:30 a 14h i de 15:30 a 19h.
Dimecres matí, taller de Dramatúrgia del Lied, de 10:30 a 13h.
Divendres matí taller mètode akiara de 10 a 13h.
Divendres tarda assaig pel concert del vespre. Concert a les 20h.
Dissabte matí lliure.
Tarda 17h assaig i prova pel concert final. Concert/concurs final 20h.

Premis de cant:

Premi Camerata: 600€
Premi Òpera a Catalunya: participació a l’Escola d’Òpera dela Amics de l’Òpera de Sabadell
Premi Fundació Aragall: participació a les masterclass del tenor Jaume Aragall
Premi Associació Apròpera de Sant Cugat: participació en activitat d’Apròpera

Més informació sobre els premis

De forma complementària a la funció pedagògica del curs cada any en el concert de cloenda s’atorga el premi Camerata Sant Cugat de Cant.

Aquest premi s’atorga juntament amb altres guardons: beques de màster class de la Fundació Jaume Aragall, premi Apròpera i guardons de participació en l’Escola de d’Òpera dels Amics de l’Òpera de Sabadell 

Els alumnes que actuen al concert final opten al Premi Camerata Sant Cugat de Cant, dotat amb 600 euros, atorgat a l’alumne seleccionat d’acord amb el veredicte del jurat format per la senyora Mirna Lacambra, Presidenta de l’Òpera de Sabadell, la senyora Sílvia Gasset, Presidenta de la Fundació Jaume Aragall, el Sr Marc Sala, president de l’Associació Apròpera i l’equip de professors del curs.

Els guanyadors de les diferents edicions han estat: Tizziana Guallianone (2004), Alba Rosa Foraster (2005), Carol Garcia (2006 i 2007), Ricardo Velásquez (2008), Mar Jordana (2009), Xavier Aguilar (2010), Eugènia Montenegro (2011), Sara Blanch (2012), Pablo Martínez i Cristina Fernández (ex-aequo, 2013), Sagrario Salamanca (2014), Michelle Francis Cook (2015), Beatriz de Souza i Maria del Mar Humanes (ex-aequo 2016), Mariam Guerra i Carolina Fajardo (ex-aequo 2017), Adriana de León (2018) i Gisela Villamayor (2019).

Cartells:

Professorat

Màsters del curs

Francesca Roig, mezzosoprano

Carmen Bustamante, soprano

Tècnica vocal i interpretació

Jordi Casanova, tenor

Rosa Maria Conesa, soprano

Marisa Martins, mezzosoprano

Clara del Ruste, escena

Formació en tècnica Alexander i tallers

Nica Gimeno, tècnica Alexander

Laura Martínez, tècnica Alexander

Cecília Gassull, Mètode Akiara

Marisa Martins, Dramatúrgia del Lied

Pianistes

Manel J. Ruiz

Jordi Romero

Adrià Aguilera

Inscripcions

Tarifes

550€ alumnes actius
275€ alumnes actius mig curs
100 € alumnes oients

La meitat de la matrícula permet assistir a la meitat del curs (cal seleccionar 4 matins o/i vespres de dilluns a dijous, fins a un màxim de 3 vespres). També permet assistir a tot el curs com a oient i participar en el concert de divendres i, excepcionalment, en el concert final de dissabte en funció de la consideració i aprovació de l’equip de professors. Queda exclòs optar al Premi de Cant Camerata Sant Cugat 2023.

Matrícula: 160 € estudiants actius (80 € mig curs), 30 € estudiants oients (envieu el rebut amb el formulari de sol·licitud). La resta s’haurà d’enviar un cop confirmada la plaça i abans del 30 de juny.

Data límit d’inscripció

16 de juny de 2023
Nombre de places d’alumnes actius: 30 en total, de grau superior i de formació.

Confirmació de plaça

Alumnes actius: La inscripció al curs es realitzarà per ordre de recepció del formulari de sol·licitud i rebut de matrícula. Les places es confirmaran a mesura que s’inscriguin els alumnes.

Per tal de garantir el millor benefici del curs per als estudiants, els organitzadors podran decidir reassignar un estudiant a un nivell diferent, d’acord amb les audicions que es faran a l’inici del curs.

Si es rep un formulari de sol·licitud i una matrícula dins del termini, però no hi ha vacants, l’estudiant rebrà els diners o es podrà matricular al nivell de formació si encara queden vacants. Alternativament, en tots els casos, els estudiants poden assistir al curs com a oients.

Oients: han d’omplir i enviar el formulari de sol·licitud i el rebut de matrícula. A mesura que arribin les sol·licituds, es faran les inscripcions i els alumnes rebran una confirmació de la matrícula. Els alumnes que s’inscriguin com a oients poden assistir a les classes magistrals, classes individuals, concerts i conferències i participar en les classes col·lectives. Tots els participants obtindran un certificat d’assistència.

Formulari d’inscripció

Per inscriure-us al curs, ompliu les dades del formulari següent i feu arribar el justificant de pagament de la matrícula al correu o [email protected]

Recordeu que la matrícula per reservar plaça és de:
160€ alumnes actius / 80€ alumnes actius mig curs / 30€ alumnes oients

Dades per fer el pagament

Per transferència bancària: ES56 2100 0940 8402 0022 9591
IBAN: ES56 2100 0940 8402 0022 9591
Banc: CAIXESB

Anul·lació per part de l’estudiant

Qualsevol anul·lació de la matrícula rebuda abans del 16 de juny (inclòs) comportarà la devolució de les quantitats abonades per l’estudiant amb una deducció de 100 € per als estudiants actius (50 € per als estudiants de mitja matrícula) i de 20 € per als estudiants oients per a l’organització, gestió i despeses administratives. Les anul·lacions de matrícula notificades després del 16 de juny no donen lloc a la devolució de les quantitats abonades.

La devolució de les quantitats a retornar es farà del 27 al 31 de juliol.

Organització i contacte

Xavier Baulies,
Director de Camerata Sant Cugat

Jordi Casanova,
Director del curs

Júlia Salvador,
Coordinació del curs

Tel. EMMVA: (+34) 935890551

Col·laboradors