NOTA DE PREMSA

Camerata Sant Cugat

Nadala 2019
"A mans plenes", obra inèdita de Tatiana Blanqué que il·lustra la Nadala de Camerata Sant Cugat, amb el poema inèdit "A mans plenes" d'Àlex Susanna...(+ info)

 

PROGRAMA DEL CONCERT
EL COMPOSITOR: JOAN VIVES
LA POETA I RAPSODE: MIREIA CALAFELL
EDICIÓ DE LES CANTATES (EDITORIAL BOILEAU)
LA COL·LECCIÓ DE NADALES
CAMERATA SANT CUGAT

 

Cantata al Teatre Auditori de Sant Cugat

Cantata al Centre Cultural Auditori 'La Lira' de Tremp
Imatges de Concerts anteriors.
(clic per més imatges)
Joan Vives, compositor

Mireia Calafell, poeta i rapsode

Rosa Mari Ramírez, soprano
Cantata de Nadal a la web de Camerata
 
Camerata Sant Cugat
Coral Polifňnica de Tremp Espai Cultural La Lira
Teatre-Auditori Sant Cugat
Ajuntament de Sant Cugat
Ajuntament de Tremp
Generalitat de Catalunya
Viu la Clàssica
Editorial Boileau
Tot Sant Cugat
FCEC Cugat.cat
Ortega i Palau

Una cita anual amb la creativitat musical i poètica catalana

 

'SER MARE'

Cantata de Nadal de Joan Vives i Mireia Calafell

Una obra de Nadal que vol posar el focus en la dona que pareix i té por perquè és a punt de ser mare, com pateixen totes les dones que són a punt de ser-ho. I les que no ho som, perquè no ser-ho de vegades –només de vegades– també és una manera de patir. Aquests poemes volen explicar el Nadal des d’una altra perspectiva, la de Maria, la dona que sagna, sua i plora amb les cames obertes mentre crida perquè parir també és això.

XVena edició de la cantata de Nadal. Enguany estrena d'una obra amb textos de la poeta Mireia Calafell i música del compositor Joan Vives

 

Divendres 20 de desembre (21:00) VALLIRANA Dissabte 21 de desembre (18:00) TREMP Diumenge 22 de desembre (19:00) SANT CUGAT DEL VALLÈS

 


'Ser mare'

RESSENYA POÈTICA DE L'OBRA (de Mireia Calafell i Obiol):

"Les festes de Nadal són el Tió i els Reis d’Orient pels més petits. També els anuncis de joguines a la televisió. Són la sopa de galets en família. I les hores que han passat les àvies a la cuina preparant-la. Són trobades en família entorn del torró i alguna discussió, cal acceptar-ho. Les festes de Nadal són això i molt més.

Representen també l’època de l’any en què els cristians celebren el naixement de Jesús, i tot el que això comporta. El que mai no són prou, però, són les dates en què ens preguntem què celebrem, com ni per què. Els poemes que vaig escriure partien d’aquesta mancança i de la necessitat personal de parlar del Nadal des d’un altre perspectiva. Perquè el Nadal és el naixement del fill de déu, sí, però en l’escena del pessebre mai no ens fixem en la mare. Una mare que, tot i no tenir prou protagonisme el vint-i-cinc de desembre, fum-fum-fum, sí que l’ha tingut històricament per modular el que representa que és i que ha de ser la feminitat.

Aquests poemes volen, vet aquí, posar el focus en la dona que pareix i té por perquè és a punt de ser mare, com pateixen totes les dones que són a punt de ser-ho. I les que no ho som, perquè no ser-ho de vegades –només de vegades– també és una manera de patir. Aquests poemes volen explicar el Nadal des d’una altra perspectiva, la de Maria, la dona que sagna, sua i plora amb les cames obertes mentre crida perquè parir també és això. Es fixen en la jove que canta una cançó de bressol pel nadó que sosté en braços, a qui omple amb cada vers d’un nou desig. Són poemes, però, que no s’aturen aquí, en el moment feliç i fràgil de qui ha descobert la maternitat, per això l’acompanyen fins al final de la història de sobres coneguda, perquè Maria –la mare i la dona que totes hauríem de ser–, haurà de veure morir el fill. El patiment elevat a la màxima potència. El sofriment més terrible, més inexplicable. El dolor que Maria, per ser dona, haurà d’aprendre a callar.

Tanmateix, en aquests versos que he escrit, Maria no calla i, amb ella, no callem: encara plora avui la mort del fill. Nosaltres, tu i jo, no podem fer altra cosa que atendre el seus crits, provar d’agombolar-la. Ho fem amb aquesta cantata a través de la música: i és aquest crit tan teu / que duus a dins i cantes / perquè travessi el món / de ple fins a trobar-la/ i pugui així, ben alt, portar-li calma.

I és en aquest punt on no puc fer res més que agrair Joan Vives i Sanfeliu, perquè des de la cura d’un artista quan realment ho és, ha composat una partitura immensa que acompleix i supera de llarg l’objectiu: no només fer-nos present Maria, tornar-la a posar al centre de la història, sinó també dur els versos tan més enllà que qui sap si veritablement assoleixen calmar-la. De ben segur, això és clar, ens permeten cantar el Nadal des d’un altre lloc, aquesta altra mirada o mirada altra que ens és sempre tan urgent i necessària."

Una cita anual amb la creativitat musical catalana

Per Nadal, des de fa quinze anys, Camerata Sant Cugat estrena una cantata per a cor infantil, cor mixt i orquestra composta per músics contemporanis del nostre país especialment per a Camerata Sant Cugat.

Com en les edicions anteriors, el concert es completa, a la primera part, amb una tria d'àries i cors del Messiah de G.F. Haendel. Aquest any comptarem amb la participació de la soprano Rosa Mari Ramírez. A la segona part després de l'estrena de la Cantata de Nadal no hi faltaran nadales del repertori català.

L’estrena tindrà lloc a l'Església de Sant Mateu de Vallirana, a l'Espai Cultural La Lira de Tremp i al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès.

 

 

 

Concerts de la Cantata de Nadal Venda d'entrades:

- Divendres 20 de desembre de 2019 a les 21:00, Església de Sant Esteve de Vallirana

- Dissabte 21 de desembre de 2019 a les 18:00, l'Espai Cultural La Lira de Tremp

- Diumenge 22 de desembre de 2019 a les 19:00, Teatre-Auditori Sant Cugat Sant Cugat del Vallès

 

Enllaç amb el cartell del concert (Vallirana)

Enllaç amb el cartell del concert (Tremp)

Enllaç amb el cartell del concert (Sant Cugat)

 

Segueix-ho a Facebook (Vallirana)

Segueix-ho a Facebook (Tremp)

Segueix-ho a Facebook (Sant Cugat)

 

Vídeo de la Cantata 2013 de Manel Gil-Inglada i Carles Duarte

Vídeo del 'Making of' de la Cantata 2013

 

 

 

 

 

 


 

  

 

 

 


Per a més informació:
Lluís Farran l[email protected], responsable de comunicació de Camerata Sant Cugat
Xavier Baulies (627 474 262 o [email protected]), director de Camerata Sant Cugat