NOTA DE PREMSA

Camerata Sant Cugat

Nadala 2018
"Nadal", obra inèdita de Núria Benet que il·lustra la Nadala de Camerata Sant Cugat, amb el poema inèdit "Nadal" de Francesc Parcerisas...(+ info)

 

PROGRAMA DEL CONCERT
EL COMPOSITOR: ALBERTO GARCIA DEMESTRES
EL NARRADOR: ÀLEX SUSANNA
EDICIÓ DE LES CANTATES (EDITORIAL BOILEAU)
LA COL·LECCIÓ DE NADALES
CAMERATA SANT CUGAT

 

Cantata al Teatre Auditori de Sant Cugat

Cantata al Centre Cultural Auditori 'La Lira' de Tremp
Imatges de Concerts anteriors.
(clic per més imatges)
Alberto Garcia Demestres

Àlex Susanna, actuarà com a narrador

Queralt Aymerich
Cantata de Nadal a la web de Camerata
 
Camerata Sant Cugat
Coral Polif˛nica de Tremp Espai Cultural La Lira
Teatre-Auditori Sant Cugat
Ajuntament de Sant Cugat
Ajuntament de Tremp
Generalitat de Catalunya
Viu la Clàssica
Editorial Boileau
Tot Sant Cugat
FCEC Cugat.cat
Ortega i Palau

Una cita anual amb la creativitat musical i poètica catalana

 

MESSIAH de HAENDEL i 'NENS SENSE RECER'

Cantata de Nadal d'Alberto Garcia Demestres

Una obra de Nadal que remou consciències sobre la infantesa injusta a què estan sotmesos molts infants del món. L'esperança neix de la innocència, el somriure i l'absència de por, les úniques armes de què es poden valer per a sobreviure el seu fat.

Dedicada a Missak Baghboudarian, director de The Syrian National Symphony Orchestra

 

XIVena edició de la cantata de Nadal. Enguany estrena d'una obra amb text i música del compositor Alberto Garcia Demestres i la col.laboració, com a narrador, del poeta Àlex Susanna

 

Dissabte 22 de desembre (18:00) TREMP Diumenge 23 de desembre (19:00) SANT CUGAT DEL VALLÈS

 


'Nens sense recer'

RESSENYA MUSICAL DE L'OBRA:

NENS SENSE RECER és una Cantata per a narrador, cor de veus blanques, cor mixt i orquestra, encarregada per CAMERATA SANT CUGAT al compositor Alberto Garcia Demestres. Aquesta cantata se suma, doncs, al projecte d’estrenar cada any una cantata per Nadal. L'obra dirigida per Xavier Baulies es presentarà el 22 de desembre a Tremp i el 23 de desembre al Teatre-Auditori de Sant Cugat.

¿Pot la música aportar alguna cosa positiva i endinsar-se en una situació miserable com és la que pateixen especialment aquells infants que decideixen encarar sols, des d'algun país d’Àfrica o de l'Orient Mitjà, una travessa perillosa i indigna?, ¿Pot la música fer-nos sensible als drets mai respectats dels infants fins i tot en una Europa plena de contradiccions que els veurà migrants abans que infants, i en una Europa que els mirarà amb por i menyspreu?

“Sento vergonya –i incomoditat, des de la comoditat d’una cadira ergonòmica Okamura CP– mentre omplo paper pautat i faig el que puc per tal que el dolor profund que m’envaeix no se m’instal·li les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana. En certs moments crec que no podré continuar, que no podré acabar-la. A no defallir m’ajuden les converses que vaig compartir a Huelva amb Missak Baghboudarian, a qui vull dedicar l’obra, director de l’orquestra The Syrian National Symphony Orchestra. Saber que el públic de Damasc li va demanar que no deixessin de fer concerts, que la música no parés malgrat la guerra, malgrat les bombes, malgrat l’infern, em fa creure –de veritat, ho vull creure– que té sentit escriure i compondre aquesta obra”. (Extret d’una carta del compositor a Marta González García de Paredes el 24 d’agost de 2018).

Hom voldria una cantata de Nadal de celebració del naixement, d’exaltació de la vida, del recolliment familiar, però NENS SENSE RECER és una obra de text dur, que no ens estalvia res: “Nens perduts, desnodrits, espantats, desplaçats, castigats, explotats, torturats, mutilats, ferits, soldats, violats, esclavitzats, assassinats, no nascuts... ofegats", a la nostra plàcida Mediterrània.

L’autor acompanya aquests infants des que surten dels seus països fins que arriben a les platges del nostre entorn. El món sencer tremolaria si els que pateixen els abusos de la ruta, el terror d’un naufragi, la incertesa de no saber si arribaran a bon port i deixen les seves vides al Mediterrani fossin blancs i europeus, però -ai las!- són africans.

Si bé el text fa una descripció crua d’aquesta travessa, la música, que vol donar veu a la innocència dels infants, gairebé mai és dramàtica i busca una certa bellesa i pau. Tot i així, l’optimisme obert no acaba de prendre el vol i només ho fa d’una forma molt subtil.

“Els he deixat corrent per una platja que ara per ara no els acull. Corren per la sorra però ni juguen a fet i amagar, ni corren darrere una pilota, ni fan volar estels, ni s’aturen a construir castells. Estan esgotats i corren, amb els ulls ben oberts. Tenen fred. Pateixen fam i set. Ningú no mira enrere. Són nens sense recer, nascuts a la intempèrie.

Sé que la cantata no pot acabar així, que haig de trobar una esquerda per on surti una certa llum, brots d’innocència i esperança, però miro al meu voltant i em costa creure que això sigui possible. Les grans potències no estaran mai disposades a respectar els drets humans per sobre de tot. Deixarem mai d’espoliar els recursos d’Àfrica? Deixarem que els seus països es desenvolupin sense l'intervencionisme salvatge i paternalista?

Ho sé, ho sé. Haig de trobar una esquerda per petita que sigui”. (Extret d’una carta de l’autor a Marta González García de Paredes el 15 de setembre).

 

Una cita anual amb la creativitat musical catalana

Per Nadal, des de fa catorze anys, Camerata Sant Cugat estrena una cantata per a cor infantil, cor mixt i orquestra composta per músics contemporanis del nostre país especialment per a Camerata Sant Cugat.

Com en les edicions anteriors, el concert es completa, a la primera part, amb una tria d'àries i cors del Messiah de G.F. Haendel. Aquest any comptarem amb la participació de la soprano Queralt Aymerich. A la segona part després de l'estrena de la Cantata de Nadal no hi faltaran nadales del repertori català.

L’estrena tindrà lloc a l'Espai Cultural La Lira de Tremp i al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès.

 

 

 

Concerts de la Cantata de Nadal Venda d'entrades:


- Dissabte 22 de desembre de 2018 a les 18:00, l'Espai Cultural La Lira de Tremp

- Diumenge 23 de desembre de 2018 a les 19:00, Teatre-Auditori Sant Cugat Sant Cugat del Vallès

 

Enllaç amb el cartell del concert (Tremp)

Enllaç amb el cartell del concert (Sant Cugat)

 

Segueix-ho a Facebook (Tremp)

Segueix-ho a Facebook (Sant Cugat)

 

Vídeo de la Cantata 2013 de Manel Gil-Inglada i Carles Duarte

Vídeo del 'Making of' de la Cantata 2013

 

 

 

 

 

 


 

  

 

 

 


Per a mÚs informaciˇ:
Lluís Farran l[email protected], responsable de comunicació de Camerata Sant Cugat
Xavier Baulies (627 474 262 o [email protected]), director de Camerata Sant Cugat