NOTA DE PREMSA

Camerata Sant Cugat

 

   

 

NOTA DE PREMSA
PROGRAMA DEL CONCERT
EL COMPOSITOR: JAUME TORRENT
EL POETA: NARCÍS COMADIRA
L'ACTRIU: MERCÈ ARANEGA
LA COL·LECCIÓ DE NADALES
CAMERATA SANT CUGAT

 

 

Jaume Torrent

 

Jaume Torrent (Barcelona, 1953)

Jaume Torrent recupera la figura del compositor intèrpret que protagonitzà el món de la guitarra durant el període clàssic i que duraria fins ben iniciat el segle XX.  És el primer compositor a la història de la guitarra que ha desenvolupat un llenguatge polifònic, funcional i orgànic en tonalitats com La bemoll major, Do sostingut major, Mi bemoll major, Fa sostingut menor, etc. Les seves 24 Fantasies escrites en totes les tonalitats majors i menors i les 8 Sonates constitueixen  -per la paleta harmònica, els sistemes modulatòris i les  estructures formals- una aportació única a l'escriptura per a guitarra. Vladimir Mikulka afirmà: «...aquestes obres per a guitarra circulen per camins compositius que, fins ara, només podíem trobar en la literatura pianística dels grans compositors. L'abast de les troballes que posseeixen constitueixen, pels guitarristes, un dels millors valors del nostre repertori».

És autor d’un catàleg per a guitarra de més de 200 obres (publicades en Boileau, Clivis, Emec, Piles, Schott, Viento Music, etc.) que inclou “solos” (valsos, sonates, fantasies, intermezzi, suites, cançons...), música de cambra amb guitarra (duos, trios, quintets...) i concerts per a guitarra, guitarra i violí o guitarra i flauta i orquestra. El seu Concert de Rialp per a guitarra i orquestra simfònica, op.70 està considerat per veus autoritzades del panorama internacional com Ángelo Gilardino, Patricio Mátteri, Henri Jul Hansen, Jordi Cervelló, etc. com "un dels millors concerts per a guitarra escrits fins al moment que es presenta com a rival dels grans concerts de compositors de la talla de Joaquín Rodrigo, Heitor Villa-Lobos, Leo Brouwer o Lalo Schifrin, entre d'altres". El passat mes de novembre ha estrenat a Mèxic el seu Concerto da Vinci per a guitarra i orquestra amb l’Orquestra Filharmònica de l’Estat de Querétaro sota la direcció de José Guadalupe Flores i amb Mauricio Díaz com a solista. 

Com a intèrpret manté una presència permanent en els escenaris internacionals, actuant sovint com a solista de grans orquestres europees i americanes -Orquestra Simfònica de París, de Cambra d'Israel, Simfònica de la RAI, Dresdener Philharmonie, de la RTV Espanyola, Bilkent Symphony, de la Ràdio Búlgara, American Wind Symphony,  Westcoast Shymphony, etc.- havent estat dirigit per directors de la talla de R. Frühbeck de Burgos, Ph Entremont, E. García Asensio, C. Mansur, M. Natchev,  I. Palkin i G. Aykal, entre d'altres. El 2004 va ser guardonat amb el Premi Golden Fortune d'Ucraïna en reconeixement a la qualitat i popularitat de la seva trajectòria. Al març del 2012 va actuar com a solista de 4 dels seus concerts per a guitarra i orquestra en el marc del Festival Internacional  “Prospectives XXIIè siècle" celebrat a França, sent la primera vegada en la història que un compositor guitarrista interpreta 4 concerts propis en una sola programació. A l'octubre del mateix any, va gravar el seu concert per a guitarra i orquestra simfònica “Concert de Rialp" amb la Polish Baltic Philharmonic dirigida per Ernst van Tiel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Per a més informació:
Lluís Farran l[email protected], responsable de comunicació de Camerata Sant Cugat
Xavier Baulies (627 474 262 o [email protected]), director de Camerata Sant Cugat