NOTA DE PREMSA

Cicle de música sacra coral al Monestir
 
PROGRAMA
CARTELL
CAMERATA SANT CUGAT

Camerata Sant Cugat

Cor Albada
Korala San Juan Bautista Abesbatza
Coral Càrmina
Cor Vivaldi
Coral Sant Jordi
Cor de Cambra de Granollers
Monestir de Sant Cugat

 

CMSC Cugat.cat
Tot Sant Cugat Òmnium Sant Cugat

 

 

 

 

 

 

VIè Cicle de música sacra coral al Monestir

'ARCANA' música coral clandestina de Byrd a l'Anglaterra del 1600

Camerata Sant Cugat

 


 

Cicle organitzat per Camerata Sant Cugat amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Pere Octavià en benefici de Càritas i amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat.

El proper divendres 18 de maig la Camerata Coral Sant Cugat presenta 'Arcana', un programa 'a capella' de música sacra coral clandestina de William Byrd completat amb obres contemporànies sota la direcció de Xavier Baulies.

El sisè cicle de polifonia vocal compta amb les següents formacions corals: la Coral Albada de l’Agrupació del Cor Madrigal i Korala San Juan Bautista Abesbatza de Leioa (País Basc), la Coral Carmina, el Cor Vivaldi, la Coral Sant Jordi, la Camerata Coral Sant Cugat, i el Cor de Cambra de Granollers (Amics de la Unió).

'Arcana':

Sota el regnat protestant d'Elisabeth I, ser catòlic practicant i compositor de música sacra seguint la litúrgia vaticana implicava ser acusat i perseguit per antianglicà, renunciar al favor dels mecenes i protectors habituals, i per tant, viure artísticament en la clandestinitat.

Deixeble de Thomas Tallis, William Byrd, situat en el polifonisme de finals del Renaixement i a les portes del Barroc, forma part del grup de compositors extraordinaris que van produir el prodigiós moment coral dels voltants del 1600. La seva obra polifònica, en contrast amb la de l'escola veneciana i ibèrica, és volgudament austera. Les tres misses que va escriure, a tres, a quatre (la que presentem en el programa 'Arcana') i a cinc veus constitueixen un exercici compositiu de concepció continguda basat, en bona part, en la gran precisió de la conducció de les veus. La seva austeritat conceptual la gaudim en diversos passatges on, amb només dues o tres línies vocals i mantenint la consistència retòrica, concentra l'expressivitat lírica màxima. Aquesta manera de desenvolupar musicalment la litúrgia romana en un ambient purità, protestant i anticatòlic, fa que la música de Byrd hagi esdevingut un llegat de valor únic i de personalitat inconfusible.

El programa es completa amb obres contemporànies dels compositors actuals Ëriks Esenvalds, William Hawley, James MacMillan, i el català Josep Vila i Casañas.

 

"Quan un cor canta a cappella, posa tots els seus recursos en joc. Només que en falli algun, entonació, qualitat vocal, ritme, precisió, l’edifici fa aigües i la música no arribarà mai amb tot el seu esplendor: -Això és molt avorrit, tu! ...solen exclamar quan senten cantar a cappella de manera poc apropiada. Però...és el cant coral a cappella la cosa més avorrida del món? Al contrari! Un cor que vulgui cantar a cappella ha de gastar molta més estamina que un cor que canti acompanyat, perquè un cor en aquest format és el més semblant a una orquestra que hi pot haver!

Cantar a cappella és demostrar la capacitat d’autonomia d’un conjunt que, sense cap classe de suports artificials, ha de demostrar la seva qualitat tot construint una música que no admet mitges tintes. Cantar, a cappella, o, en aquest cas millor a cap pela, és fins i tot, una manera de cantar molt pròpia dels temps que vivim, perquè, en no precisar d’ acompanyants, és molt més econòmic!" (Òscar Boada, director del Cor Vivaldi)

 

 

 

 

 

 

Lloc: Monestir de Sant Cugat del Vallès

Dia i hora: Divendres, 18 de maig de 2018 a les 21 hores.

Preu de l'entrada: 10 €

Venda d'entrades: El mateix dia del concert a partir de les 20:30 hores. Anticipada a l'Oficina de Turisme de Sant Cugat (tel. 93-6759952)

Segueix el concert a Facebook (Camerata Sant Cugat)

 

 

Programa de concerts del 6è cicle 2017-2018:

Cor Albada de l’Agrupació del Cor Madrigal i Korala San Juan Bautista Abesbatza de Leioa (País Basc) Directors: Esteve Costa i Basilio Astúlez Divendres 13 d’octubre de 2017, a les 21 hores.

Coral Càrmina Director: Daniel Mestre Divendres 27 d’octubre de 2017, a les 21 hores.

Cor Vivaldi Director: Òscar Boada Divendres 16 de març de 2018, a les 21 hores.

Coral Sant Jordi Director: Oriol Castanyer Divendres 20 d’abril de 2018, a les 21hores.

Camerata Sant Cugat Director: Xavier Baulies Divendres 18 de maig de 2018, a les 21 hores

Cor de Cambra de Granollers (Amics de la Unió) Director: Josep Vila i Jover Divendres 8 de juny de 2018, a les 21 hores

 

Ajuntament de Sant Cugat Federació Catalana d'Entitats Locals Càritas
Parròquia de Sant Pere Octavià

Parròquia Sant Pere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per a més informació:

Xavier Baulies (627474262,i[email protected]) director de Camerata Sant Cugat
Equip assessor del cicle: Cori Casanova, Ramon Vilar i Xavier Baulies