NOTA DE PREMSA

Cicle de música sacra coral al Monestir
 
PROGRAMA
CARTELL
CAMERATA SANT CUGAT

Coral Sant Jordi

Cor Albada
Korala San Juan Bautista Abesbatza
Coral Càrmina
Cor Vivaldi
Camerata Sant Cugat
Cor de Cambra de Granollers
Monestir de Sant Cugat

 

CMSC Cugat.cat
Tot Sant Cugat Òmnium Sant Cugat

 

 

 

 

 

 

VIè Cicle de música sacra coral al Monestir

'Els improperis' de Frederic Mompou

Coral Sant Jordi

 


 

Cicle organitzat per Camerata Sant Cugat amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Pere Octavià en benefici de Càritas i amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat.

El proper divendres 20 d'abril la Coral Sant Jordi amb Vicenç Prunés a l'orgue i el bariton Carles Pachon, presenta 'Els improperis' de Frederic Mompou (estrena de la versió per a orgue), un programa de música sacra catalana completat amb obres de Manuel Blancafort, sota la direcció del santcugatenc Oriol Castanyer.

El sisè cicle de polifonia vocal compta amb les següents formacions corals: la Coral Albada de l’Agrupació del Cor Madrigal i Korala San Juan Bautista Abesbatza de Leioa (País Basc), la Coral Carmina, el Cor Vivaldi, la Coral Sant Jordi, la Camerata Coral Sant Cugat, i el Cor de Cambra de Granollers (Amics de la Unió).

'Els improperis' de Frederic Mompou:

La música de Frederic Mompou conté una gran càrrega espiritual immanent. Amb la seva afuada sensibilitat, cerca harmonies profundes en tota la seva música sacra, especialment a l’oratori Els improperis, de l’any 1963. Probablement, aquesta és una de les obres més ambicioses de Mompou, mestre de la petita forma. Si bé és un oratori auster en recursos, traspua una gran profunditat i misticisme. D’aquesta obra, Roger Prevel ha afirmat que és el més bell oratori escrit a l’Estat espanyol a la segona meitat del segle xx, a l’altura de l’Stabat Mater de Poulenc o de la Missa de Stravinsky.

La versió original conté una orquestració simfònica, reelaborada pel director Ígor Markevitch, i aquesta ha estat la versió que s’ha interpretat més des d’aleshores. Concretament, la Coral Sant Jordi la va oferir l‘any 1971, juntament amb la Coral Cantiga, acompanyades de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, sota la direcció del mestre Antoni Ros-Marbà. Tanmateix, per atzars de la vida, ningú fins ara no havia advertit que el propi Mompou n’havia signat al seu dia una segona versió, per a orgue. La feliç troballa del manuscrit de la reducció per a cor i orgue a la Biblioteca de Catalunya enguany, coincidint amb el 125è aniversari del naixement de Frederic Mompou, ha estat l’estímul per presentar-ne la “nova” versió. El silenci sonor d’uns pentagrames llarg temps oblidats refà una nova coloració per a aquest meravellós oratori, a l’hora que n’obre un futur d’execucions molt més generoses, lliures de la massa simfònica fins ara imprescindible.

Així doncs, al voltant d’aquesta obra fantàstica, que podrem sentir interpretada per la Coral Sant Jordi, Vicenç Prunés a l’orgue i la veu del jove Carles Pachón –sens dubte, un dels cantants amb més projecció del nostre país en l’actualitat–, us proposem un programa de música sacra amb altres obres del propi Mompou, tant per cor a capella com per a cor i orgue, combinades amb dues peces del seu gran amic Manuel Blancafort.

 

 

 

 

"Quan un cor canta a cappella, posa tots els seus recursos en joc. Només que en falli algun, entonació, qualitat vocal, ritme, precisió, l’edifici fa aigües i la música no arribarà mai amb tot el seu esplendor: -Això és molt avorrit, tu! ...solen exclamar quan senten cantar a cappella de manera poc apropiada. Però...és el cant coral a cappella la cosa més avorrida del món? Al contrari! Un cor que vulgui cantar a cappella ha de gastar molta més estamina que un cor que canti acompanyat, perquè un cor en aquest format és el més semblant a una orquestra que hi pot haver!

Cantar a cappella és demostrar la capacitat d’autonomia d’un conjunt que, sense cap classe de suports artificials, ha de demostrar la seva qualitat tot construint una música que no admet mitges tintes. Cantar, a cappella, o, en aquest cas millor a cap pela, és fins i tot, una manera de cantar molt pròpia dels temps que vivim, perquè, en no precisar d’ acompanyants, és molt més econòmic!" (Òscar Boada, director del Cor Vivaldi)

 

 

 

 

 

 

Lloc: Monestir de Sant Cugat del Vallès

Dia i hora: Divendres, 20 d'abril de 2018 a les 21 hores.

Preu de l'entrada: 10 €

Venda d'entrades: El mateix dia del concert a partir de les 20:30 hores. Anticipada a l'Oficina de Turisme de Sant Cugat (tel. 93-6759952)

Segueix el concert a Facebook (Camerata Sant Cugat)

 

 

Programa de concerts del 6è cicle 2017-2018:

Cor Albada de l’Agrupació del Cor Madrigal i Korala San Juan Bautista Abesbatza de Leioa (País Basc) Directors: Esteve Costa i Basilio Astúlez Divendres 13 d’octubre de 2017, a les 21 hores.

Coral Càrmina Director: Daniel Mestre Divendres 27 d’octubre de 2017, a les 21 hores.

Cor Vivaldi Director: Òscar Boada Divendres 16 de març de 2018, a les 21 hores.

Coral Sant Jordi Director: Oriol Castanyer Divendres 20 d’abril de 2018, a les 21hores.

Camerata Sant Cugat Director: Xavier Baulies Divendres 18 de maig de 2018, a les 21 hores

Cor de Cambra de Granollers (Amics de la Unió) Director: Josep Vila i Jover Divendres 8 de juny de 2018, a les 21 hores

 

Ajuntament de Sant Cugat Federació Catalana d'Entitats Locals Càritas
Parròquia de Sant Pere Octavià

Parròquia Sant Pere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per a més informació:

Xavier Baulies (627474262,i[email protected]) director de Camerata Sant Cugat
Equip assessor del cicle: Cori Casanova, Ramon Vilar i Xavier Baulies