NOTA DE PREMSA

Cicle de música sacra coral al Monestir

 

 

PROGRAMA
EL COR
DIRECTOR
CARTELL
CAMERATA SANT CUGAT

Cor Vivaldi

Cor Vivaldi
Cor Vivaldi
Monestir de Sant Cugat

 

 

CMSCCugat.catTot Sant Cugat

3r Concert del 2n Cicle de música sacra coral al Monestir

'A·cap·pela'

Cor Vivaldi


 

Cicle organitzat per Camerata Sant Cugat amb la col·laboració de la Parròquia de Sant Pere Octavià en benefici de Càritas i amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat.

La polifonia vocal sacra omple les naus del monestir amb el Cor Vivaldi reconegut com un dels millors cors europeus, guardonat amb nombrosos premis internacionals i distingit amb la Creu de Sant Jordi.

 

El proper divendres 17 de gener continua el 2n cicle de música sacra coral al Monestir de Sant Cugat del Vallès amb el Cor Vivaldi, dirigit per Òscar Boada que presenta un programa variat i actual de música religiosa per a veus blanques a cappella.

 

A cappella, a capella o simplement a cap pela?

Curiosament, capella, en llatí, volia dir una cabra petita i és claríssim que el cant d’una cabra, encara que sigui petita, de cap manera podria estar associat amb la música sacra. Fer “la cabreta” és una de les pitjors consideracions que se li poden dir a un cantant que ha perdut la consistència del seu vibrato! Així doncs, l’escriptura correcta és A cappella: dues “p”, dues “l”. “A cappella” vol dir cant desprovist d’instruments que ajudin, tot doblant, a les veus en el seu cant.

El cant gregorià és per essència cant sense instruments i, per tant, la tradició de cantar sense acompanyament ja ve de molt lluny, però sembla ser que, en realitat, aquest mot prové de la tradició de cantar sense instruments a l’antiga Cappella Sistina del Vaticà, que dirigia el polifonista més gran de la història de la música, Pier Luigi da Palestrina, mestre de Tomás Luis de Victoria i influència definitiva del pare de la música, Johann Sebastian Bach. D’aquesta tradició de cantar sense instruments a la Cappella Sistina, en va sorgir el concepte A Cappella.

Quan un cor canta a cappella, posa tots els seus recursos en joc. Només que en falli algun, entonació, qualitat vocal, ritme, precisió, l’edifici fa aigües i la música no arribarà mai amb tot el seu esplendor: -Això és molt avorrit, tu! ...solen exclamar quan senten cantar a cappella de manera poc apropiada. Però...és el cant coral a cappella la cosa més avorrida del món? Al contrari! Un cor que vulgui cantar a cappella ha de gastar molta més estamina que un cor que canti acompanyat, perquè un cor en aquest format és el més semblant a una orquestra que hi pot haver!

Cantar a cappella és demostrar la capacitat d’autonomia d’un conjunt que, sense cap classe de suports artificials, ha de demostrar la seva qualitat tot construint una música que no admet mitges tintes. Cantar, a cappella, o, en aquest cas millor a cap pela, és fins i tot, una manera de cantar molt pròpia dels temps que vivim, perquè, en no precisar d’ acompanyants, és molt més econòmic!

El programa, íntegrament a cappella, fet amb gairebé cap pela, és una meravella, musicalment parlant. Hi podem trobar des de música de Tomás Luis de Victoria fins a Agnestig, tot passant per Debussy, sense oblidar, està clar, dues ascensions al cel amb sengles Ave Maria: de Gustav Holst i del virtualment desconegut Franz Biebl. Que gaudeixin del paisatge i, sobretot, no s’oblidin de tornar a la terra amb velocitat moderada: l’organització declina tota responsabilitat en cas de descens sobtat...

 

 

Lloc: Monestir de Sant Cugat del Vallès

Dia i hora: Divendres, 17 de gener de 2014 a les 21 hores.

Preu de l'entrada: 10 €

Venda d'entrades: El mateix dia del concert a partir de les 20:30 hores.

Segueix el concert a Facebook

 

 

Propers concerts del 2n cicle 2013-2014:

Camerata Sant Cugat. Missa Papa Marcelo de Palestrina Direcció: Xavier Baulies. Abril de 2014.

Pax Cor de Cambra . Música sacra mariana. Direcció: Esteve Costa. Maig de 2014.

 

 

Ajuntament de Sant Cugat Federació Catalana d'Entitats Locals Càritas
Parròquia de Sant Pere Octavià

Parròquia Sant Pere

 

 

 

 

 

 

 

Per a més informació:

Margarita Cabero  (699443454, [email protected]), mànager del Cor Vivaldi
Xavier Baulies (627474262,i[email protected]) director de Camerata Sant Cugat
Equip assessor del cicle: Cori Casanova, Ramon Vilar i Xavier Baulies