NOTA DE PREMSA

Cicle de música sacra coral al Monestir
 
PROGRAMA
CARTELL
CAMERATA SANT CUGAT

Cor Vivaldi

Cor Jove de l'Orfeó Català
Cor Jove del Conservatori de Sant Cugat
Camerata Sant Cugat
Cor Tessàlia
Monestir de Sant Cugat

 

CMSC Cugat.cat
Tot Sant Cugat Òmnium Sant Cugat

 

 

 

 

 

 

7è Cicle de música sacra coral al Monestir

'Ein Land ohne Musik?' (Un país sense música?)

El Cor Vivaldi inaugura el 7è Cicle de concerts

Divendres, 8 de març de 2019 a les 21:00


 

Cicle organitzat per Camerata Sant Cugat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Cugat i de la Parròquia de Sant Pere Octavià en benefici de Càritas it.

El proper divendres 8 de març sota el títol 'Ein Land ohne Musik?' el Cor Vivaldi ens presenta un programa de música sacra monogràfic de compositors anglesos, sota la direcció d'Òscar Boada.

El seté cicle de polifonia vocal compta amb les següents formacions corals: el Cor Vivaldi, el Cor Jove de l'Orfeó Català, el Cor Jove del Conservatori de Sant Cugat, la Camerata Coral Sant Cugat, i el Cor Tessàlia.

'Ein Land ohne Musik?' (Un país sense música?) (ressenya d'Òscar Boada):

Anglaterra: un país sense música?

Fa uns cent anys, un crític alemany anomenat Oscar Adolf Hermann Schmitz va deixar anar, en una publicació, l’afirmació següent:

Anglaterra, atenent a la qualitat dels seus compositors, és, sens dubte, el país sense música. Res a la terra és comparable a la seva horrible música, excepte els seus pintors no menys horribles…

Així doncs, és veritat que Anglaterra, d’acord amb les opinions de Schmitz ha estat un país sense música?

De cap manera, malgrat és molt clar que durant un interval considerable, el país, si tenim en compte la manca de grans noms que hagin trascendit, semblava estar en un autèntic erial musical. Des de Haendel (considerat a tots efectes músic anglès) i fins l’arribada d’Elgar, es pot dir que el país va quedar orfe de noms importants, mentre que Alemanya, en el mateix període de temps, atresorava els grans noms que brillarien per sempre més al firmament musical universal: Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms…

En tot cas, i sense haver de discutir l’evidència de la manca de talents amb els que poder competir de tu a tu amb el gegant germànic, no es pot dir -de cap manera!- que la música anglesa estigui mancada d’obres i compositors interessants. Al programa d’avui, sense anar més lluny, farem un breu recorregut per diferents moments de la música anglesa, tot començant amb madrigals de quatre compositors que, en ple segle XVI i durant el regnat d’ Elisabeth I, van excel·lir en el cultiu d’aquesta disciplina que es va donar a tota Europa i que, tal i com veurem, tenia, ben freqüentment, una innegable vessant recreativa. Dels madrigalistes anirem al gran Henry Purcell amb el seu celebrat duet “Sound the trumpet”, tot arribant a Haendel amb dos fragments arranjats per a cor i solista de sengles àries del seu celebrat Messies. Després de tastar el sentit melòdic inequívocament anglès del gran Edward Elgar, amb dos fragments de les seves conegudes “De les terres altes bavareses”, acabarem amb cinc obres d’allò més angleses amb un especial final amb un dels himnes més celebrats “urbi et orbi”: Jerusalem de Hubert Parry.

En sentir-lo, amb tota la seva grandesa imperial, tant literària com musical, és inevitable pensar que, si a Catalunya tinguéssim himnes com aquest i els cantéssim amb la força i amb la fe amb què els canten els anglesos, la nostra realitat, ai las, probablement hauria estat ben diferent!

 

 

 

 

 

 

 

 

"Quan un cor canta a cappella, posa tots els seus recursos en joc. Només que en falli algun, entonació, qualitat vocal, ritme, precisió, l’edifici fa aigües i la música no arribarà mai amb tot el seu esplendor: -Això és molt avorrit, tu! ...solen exclamar quan senten cantar a cappella de manera poc apropiada. Però...és el cant coral a cappella la cosa més avorrida del món? Al contrari! Un cor que vulgui cantar a cappella ha de gastar molta més estamina que un cor que canti acompanyat, perquè un cor en aquest format és el més semblant a una orquestra que hi pot haver!

Cantar a cappella és demostrar la capacitat d’autonomia d’un conjunt que, sense cap classe de suports artificials, ha de demostrar la seva qualitat tot construint una música que no admet mitges tintes. Cantar, a cappella, o, en aquest cas millor a cap pela, és fins i tot, una manera de cantar molt pròpia dels temps que vivim, perquè, en no precisar d’ acompanyants, és molt més econòmic!" (Òscar Boada, director del Cor Vivaldi)

 

 

 

 

 

 

Lloc: Monestir de Sant Cugat del Vallès

Dia i hora: Divendres, 8 de març de 2019 a les 21 hores.

Preu de l'entrada: 10 €

Reserva anticipada d'entrades: https://ja.cat/lQEMs

Venda d'entrades: El mateix dia del concert a partir de les 20:30 hores. Anticipada a l'Oficina de Turisme de Sant Cugat (tel. 93-6759952)

Segueix el concert a Facebook (Camerata Sant Cugat)

 

 

Programa de concerts del 7è cicle 2019:

Cor Vivaldi Director: Òscar Boada Divendres, 8 de març de 2019, a les 21 hores

Cor Jove de l'Orfeó Català Director: Esteve Nabona, Divendres 29 de març de 2019, a les 21 hores.

Cor Jove del Conservatori de Sant Cugat Director: Raimon Romaní Divendres 5 d’abril de 2019, a les 21hores.

Camerata Sant Cugat Director: Xavier Baulies Divendres 10 de maig de 2019, a les 21 hores

Cor Tessàlia Director: Xavier Garcia Divendres 31 de maig de 2019, a les 21 hores

 

Ajuntament de Sant Cugat Federació Catalana d'Entitats Locals Càritas
Parròquia de Sant Pere Octavià

Parròquia Sant Pere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per a més informació:

Xavier Baulies (627474262,i[email protected]) director de Camerata Sant Cugat
Equip assessor del cicle: Cori Casanova, Ramon Vilar i Xavier Baulies